Manja slova Veća slova RSS
>

PO PRVI PUT ODRŽAN SASTANAK ŽENA PORIJEKLOM IZ CRNE GORE U DIJASPORI

PO PRVI PUT ODRŽAN SASTANAK ŽENA PORIJEKLOM IZ CRNE GORE U DIJASPORI
Datum objave: 28.12.2021 14:14 | Autor: USDI

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, u ponedeljak, 27. decembra 2021. godine, putem „Zoom“ platforme, održan je prvi sastanak ove vrste, sa preko 40 učesnica, čija je tema bila povezivanje, doprinos i saradnja žena porijeklom iz Crne Gore u dijaspori, kako međusobno tako i sa svojom matičnom državom.

Domaćin i moderator sastanka bila je v.d. pomoćnica direktora Uprave Zemka Striković koja je, u ime ovog organa, pozdravila učesnice i zahvalila im se na odazivu u velikom broju.

Takođe, zbog nemogućnosti prisustva, pozdravnu poruku učesnicama sastanka od v.d. direktora Uprave mr Seid Hadžića prenijela je pomoćnica Stirković citirajući da su žene “najveća brana zaboravu i asimilicaiji novih generacija u dijaspori i kao takve direktni čuvari našeg identiteta prije svega” te da je ovaj sastanak samo početak potpuno nove stranice u odnosima Uprave i dijaspore, poručio je Hadžić.
 
Nakon uvodnog obraćanja Striković je predstavila aktivnosti i buduće planove Uprave i u tom smislu informisala da su predlozi, ideje i pomoć svih učesnica, bez obzira na njihovu sferu djelovanja, neophodni za realizaciju budućih zajedničkih projekata. Dodatno, v.d. pomoćnica direktora istakla je „Sam koncept uspješne žene dijaspore odnosi se na sve naše žene, bez obzira na zvanje, radno iskustvo i status. Želimo da pošaljemo poruku da je svaka naša žena uspješna, da ohrabrimo sve žene dijaspore da u Upravi vide svog partnera, da ovaj organ bude vaša prva adresa ka Crnoj Gori“.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje i od strane učesnica predložene nove ideje, kao i konketni projekti koji će, uz međuresorsku saradnju i podršku različitih institucija u Crnoj Gori, biti planirani za naredni period. Takođe, na izuzetno konstruktivnom sastanku bilo je riječi i o unaprijeđenju sveukupne saradnje i konkretizaciji iste upravo kroz kreiranje jedinstvene platforme za komunikaciju kojoj mogu lako pristupiti sve naše žene u dijaspori. Apostrofirano je da su naše žene u kontinuitetu posvećene društvenom razvoju i afirmaciji države prijema, ali da ujedno i afirmišu vrijednosti svoje matične zemlje, te da kao takve predstavljaju neraskidivi most povezivanja.

Zaključak ovog izuzetno bitnog sastanka je da su razmjena iskustva, dobrih praksi, umrežavanje i međusobna podrška najbolji načini da postignemo rezultate kojima težimo u smislu realizacije konkretnih projekata u narednom periodu.